Osäkerhet i Europa när oljepriserna fortsätter att stiga

Oljepriserna har stigit ytterligare efter att de nådde en tio månaders rekordnivå på torsdag, och gaspriserna är också på väg mot sin högsta nivå för året.

Oljepriserna är på uppgång på de stora råvarumarknaderna, efter att positiva ekonomiska data från Kina ökat förväntningarna på en stigande efterfrågan från världens näst största ekonomi.

Kinas industriproduktion och detaljhandelsförsäljning växte mer än väntat i augusti, enligt de senaste uppgifterna, vilket tyder på att världens näst största ekonomi börjar stabilisera sig.

Världsreferenspriset på Brent-olja steg med 65 cent, eller 0,7 %, till 94,35 dollar per fat klockan 0630 GMT, medan det amerikanska West Texas Intermediate-råoljan (WTI) var upp 67 cent, också 0,7 %, till 90,83 dollar per fat.

De är båda prissatta till sin högsta nivå i år, vilket är en uppgång på ungefär 4 % jämfört med förra veckan.

De så kallade terminerna är en stark indikator på investerares förväntningar på marknaden, och signalerar generellt vad de är villiga att betala per månad för ett fat olja.

Tidigare orsakade oro över tillgången att priserna steg, eftersom de stora oljeproducenterna Ryssland och Saudiarabien meddelade förra veckan att de kommer att hålla sin tillgång låg fram till årets slut.

Detta följdes av Internationella energiagenturens rapport, publicerad tidigare denna vecka, som angav att de förlängda nedskärningarna i oljeproduktionen kommer att resultera i ett marknadsunderskott under de sista tre månaderna av 2023.

Den nyligen katastrofala översvämningen i Libyen väckte oro för att OPEC-landet, en nyckelleverantör till Europa, inte kommer att kunna leverera sina en miljon fat olja per dag.

Volatilitet är den enda säkerheten i Europa I Europa är det enda säkra att ingenting är säkert; analytiker förutspår volatilitet på marknaden, främst på grund av en blandad utsikt.

Stigande oljepriser har en direkt påverkan på naturgaspriser. Medan naturgaspriser och bensinpriser över hela världen visar en liten ökning hand i hand med oljepriserna, var det europeiska naturgasprisreferenspriset, Dutch TTF, ned med mer än 2,5 % på fredagen kl. 12:00 CET.

Detta tyder på att den europeiska marknaden främst domineras av en dyster ekonomisk utsikt, lett av Tysklands sviktande ekonomi, och att efterfrågan på kontinenten är låg.

Dock, med osäkerheten kring arbetarstrejkerna vid Chevrons anläggningar för flytande naturgas (LNG) i Australien, kan en ökning av priserna lätt vara på gång för Europa.

Ett av de största kreditvärderingsinstituten, Fitch Ratings, förväntar sig en tillfällig prisökning i Europa. Chevrons anläggningar i Australien står för cirka 7 % av den globala LNG-försörjningen. De säljer främst på de asiatiska marknaderna.

Strejkerna förväntas vara och förlänga tiden denna försörjning saknas från marknaden. Som sådan kan asiatiska köpare vända sig till andra LNG-leverantörer, i konkurrens med Europa, under strejkernas gång, vilket i sin tur driver upp priserna.

Å andra sidan finns det också förväntningar på att Europa i år kommer att se en annan mild start på vintern vilket kan försena efterfrågan på uppvärmning. Dessutom är naturgasreserverna ungefär 94 % fulla i Europa.