Saudioljejätten Aramco rapporterar rekordvinst på 151 miljarder euro för 2022

Aramco är det senaste energibolaget som tillkännager rekordvinster för 2022, hjälpta av de skenande energipriserna efter Rysslands krig i Ukraina.

Saudioljejätten Aramco har tillkännagett en rekordvinst på 151 miljarder euro för 2022, vilket markerar en ökning med 46,5% för det statligt ägda bolaget jämfört med förra året.

Aramco är det senaste energiföretaget som rapporterar rekordvinster, efter att energipriserna sköt i höjden efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

Största delen av den dividendsumman kommer att gå till den saudiarabiska regeringen, som äger nästan 95% av aktierna i bolaget.

Aramco hoppas också på att öka sin produktion för att ta tillvara på marknadsefterfrågan när Kina återinträder på den globala marknaden efter att ha lyft sina coronarestriktioner. Detta skulle kunna höja de miljarder som behövs för att betala för kronprins Mohammed bin Salmans planer på att utveckla futuristiska stadslandskap för att vrida Saudiarabien bort från oljan.

“Med tanke på att vi förutser att olja och gas kommer att förbli väsentliga för den överskådliga framtiden, är riskerna för underinvestering i vår bransch verkliga – inklusive bidrag till högre energipriser,” sa Saudi Aramcos VD och president Amin H. Nasser i ett uttalande.

I en tweet riktade Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard kritik mot de exorbitanta vinsterna – och pekade på effekterna av fossila bränslen på klimatförändringarna samt tillade att rikedomen samlades in under en global levnadskostnadskris.

Saudiarabien har lovat att ha netto-noll koldioxidutsläpp till 2060, liksom Kina och Ryssland, även om dess planer för att uppnå det målet förblir oklara.